Propietats del romaní

El romaní està considerada la planta de la lleialtat, és una de les plantes més importants del panorama remeier català i mediterrani. També ha simbolitzat el record i la fidelitat amorosa.

Les seves propietats aromàtiques fa que se’l valori com a condiment culinari intensificador del gust (i digestiu) de les menges. A nivell energètic podem dir que el romaní aporta energia i confiança, i això fa que sigui un bon aliat per quan estem cansats tant físicament com mentalment.

Les seves propietats són innumerables: té propietats estimulants, regeneratives, reafirmant i antibacterianes. Es un gran reconstituent i combat el cansament. També va bé contra la rinitis, els refredats, la grip i els dolors reumàtics. Es pren com a anticatarral, antiinflamatori, antianorèctic i reconstituent. Té un efecte sedant (sobre tot durant la menopausa). Afavoreix la circulació sanguínia i reforça el teixit de les venes , per tant és un bon aliat contra LES VARIUS. També estimula la circulació de la sang cap al cervell, i això provoca l’alleujament d’alguns mals de cap i afavoreix la concentració i la memòria.

Photo by Clay Banks on Unsplash

En ús extern, podem dir que és antioxidant, que endarrereix l’envelliment cel·lular, estimula el cuir cabellut, per combatre les bosses que l’esgotament fa aparèixer sota els ulls, per alleujar el mal de les rampes, el reuma i per tonificar els músculs en cas de fatiga muscular, cames cansades i dolors articulars. Serveix contra l’acne i qualsevol problema relacionat amb una producció excessiva de greix. Estimula la circulació i és adequat contra la cel·lulitis, calma els dolors muscular. Afavoreix la recuperació dels músculs després de l’exercici i millora l’elasticitat de la pell.